امروز جمعه، 10 فروردين 1403
«« مشاهده لیست مقالات
 

گردن نوشتار یا گردن فناوری چیست؟

"گردن نوشتار" یک آسیب استرسی ممتد یا همان سندرم استفاده بیش از حد در گردن را توصیف می کند که در اثر کار کردن طولانی مدت با دستگاه های تلفن همراه و به دنبال آن خمیده بودن سر به سمت پایین بدون هیچگونه تحرکی ایجاد می شود.


"گردن نوشتار" که به آن "گردن فناوری" نیز می‌ گویند، بیشتر با ارسال پیامک در ارتباط است اما می‌ تواند در اثر گشت و گذار در فضای اینترنت، بازی کردن و یا انجام هر کار دیگری از طریق گوشی ها و تبلت های هوشمند نیز رخ دهد، زیرا در تمام این حالات با سری خم شده به سوی جلو به نمایشگر تلفن خیره می شویم!
 
اطلاعات کامل این مقاله از طریق مجله بین المللی فناوری جراحی در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است.
 

همه چیز درباره وزن سر

وزن سر یکی از عوامل کلیدی و تاثیرگذار روی شدت درد ناشی از وضعیت گردن فناوری است. عضلات، تاندون‌ ها و رباط‌ های گردن در راستای تحمل وزن طبیعی سر (4.5 تا 5.4 کیلوگرم) در وضعیت خنثی و متعادل (خم شدگی 0 درجه) در قسمت فوقانی ستون فقرات گردنی قرار گرفته و به خوبی سازماندهی شده اند.
حال حالت کار با گوشی را در نظر بگیرید. همه ما هنگام ارسال پیامک با تلفن همراه، به طور معمول سر خود را به سمت جلو خم کرده و با زاویه 45 تا 60 درجه به سمت پایین نگاه می کنیم. این زاویه نیرویی در حدود 22.6 الی 27.2 کیلوگرم را به گردن فرد وارد می کند. طبیعی است که هیچ گردنی نمی تواند این مقدار از فشار را در یک دوره طولانی با موفقیت و تحت سلامت کامل تحمل کند.
همانطور که در تصویر می بینید، این اعداد برای خم شدگی 15 و 30 درجه نیز به‌ ترتیب 12 و 18 کیلوگرم هستند.

دوره های درد "گردن فناوری" و روش درمان آن

عارضه گردن فناوری معمولا با یک درد نسبتا خفیف در گردن و یا قسمت بالای کمر شروع می شود. همچنین این وضعیت ممکن است با درد شدید یا سفتی در گردن نیز تظاهر یابد. هنگامی که استفاده افراطی از فناوری منجر به ایجاد درد شده باشد، با ترکیبی از موارد زیر می توان به تسریع روند درمان کمک کرد:
- محدود کردن استفاده از تلفن/تبلت به کارهای ضروری
- بهبود زاویه سر و گردن با نزدیک تر کردن دستگاه‌ مورد نظر به سطح چشم
- انجام تمرینات کششی که به طور خاص گردن، قفسه سینه و قسمت بالایی پشت را هدف قرار می دهند
اگر به این مشکل توجه کافی نشود، وضعیت خم شدگی سر به جلو و قوز کردن شانه ها به مرور زمان بدتر شده و می تواند منجر به درد بیشتر و همچنین کاهش تحرک در گردن، قسمت بالایی پشت و شانه ها شود. حتی در برخی از موارد وخیم، خم شدگی سر رو به جلو می تواند مشکلات ستون فقرات گردنی را تشدید و تسریع کند، مانند بیماری دیسک یا آرتروز گردن.

بررسی علل مطرح در زمینه خطرات منحصر به فرد گوشیهای هوشمند و تبلت ها در راستای وارد کردن استرس به ناحیه گردن

1. زاویه شدید گردن برای مشاهده صفحه نمایش در مقایسه با تلویزیون‌ ها و رایانه‌ های شخصی

نمایشگرهای گوشی‌ های هوشمند و تبلت‌ ها معمولا در حالت صاف روی میز یا روی پا مشاهده می‌ شوند. به این مفهوم که زاویه صفحه نمایش شدیدتر یا به بیان دیگر تند و تیز تر است. به این ترتیب، غالبا گردن و سر برای مشاهده گوشی های هوشمند نسبت به سایر صفحه نمایش ها بیشتر به جلو خم می شوند.
 

2. عمل لمس صفحه نمايش گوشی ها و تبلت های هوشمند، شانه ها را به هم نزدیک کرده و سر را جلوتر می آورد

تحقیقات جدید نشان داده اند که کاربران در مقایسه با سایر کارهای مرتبط با گوشی های هوشمند مانند مرور وب یا تماشای یک ویدیو، هنگام ارسال پیام کوتاه سر خود را بیشتر به جلو خم می کنند. همچنین از آن جایی که به زمان بیشتری برای لمس صفحه با انگشتان، تایپ کردن و ارسال پیام نیاز است، شانه ها بیش از وضعیت های دیگر به سمت هم و همینطور رو به جلو حرکت می کنند.
یک سری از فعالیت های روزمره مانند خواندن کتب چاپی یا ظرف شستن نیز افراد را وادار می کنند که سر خود را به جلو خم کنند، اما تفاوت این ها با گروه اول در بحث زمان انجام یک کار مشخص است. کاربران برای مدت طولانی‌ تری از گوشی‌ های هوشمند و تبلت‌ های خود استفاده می‌ کنند و به همین نسبت کمتر هم احتمال دارد که موقعیت خود را تغییر دهند.
گفتنی است که نگرانی های خاصی در مورد تاثیر بالقوه استفاده از گوشی های هوشمند بر سلامت فیزیکی نوجوانان وجود دارد. به خصوص آن دسته از افراد کم سن و سالی که عاشق ارسال پیام و یا به اصطلاح چت با دوستان خود هستند. این نگرانی های تشدید یافته به این دلیل است که ستون فقرات آنها هنوز در حال رشد و تکامل است. بسیاری از پزشکان، کایروپراکتیک ها و سایر متخصصان پزشکی گزارش کرده اند که به علت استفاده مکرر از دستگاه های تلفن همراه، گردن درد و اختلالات فیزیکی به ویژه ستون فقرات میان بیماران نوجوان افزایش چشمگیری داشته است.
 

 

اهمیت وضعیت صحیح بدن

«صاف بشین»، «قوز نکن»! من مطمئنم همه‌ی ما وقتی در سن رشد بودیم، این جملات هشدار دهنده را به دفعات از مادرمان شنیده‌ایم. در این مقاله به اهمیت وضعیت صحیح بدن (پوسچر) پرداخته می‌شود.


«صاف بشین»، «قوز نکن»! من مطمئنم همه‌ی ما وقتی در سن رشد بودیم، این جملات هشدار دهنده را به دفعات از مادرمان شنیده‌ایم.

اهمیت وضعیت صحیح بدن (پوسچر)

اکثر ما ابروهایمان را بالا می‌انداختیم و به محض رفتن مادرمان، دوباره قوز می‌کردیم. شما اصلا نمی‌دانستید که او فقط بخاطر نحوه‌ی نشستن یا ایستادن شما عصبانی نیست، دلیلی در پشت این خشم وجود دارد. شاید او از تمام پیامدهای پوسچر بد آگاهی نداشت، اما بنظر می‌رسد که مادر شما همیشه به نحوی، بهترین چیز را می‌داند!

پوسچر خوب چیست و چرا اینقدر مهم است؟ اساسا پوسچر به هم ترازی و موقعیت بدن با توجه به نیروی همیشه حاضر گرانش اشاره دارد. ما چه در حال ایستاده باشیم یا نشسته و درازکش، جاذبه‌ی زمین، نیرویی بر مفاصل، رباط‌ها، و عضلات ما وارد می‌کند.

 

وضعیت خوب، مستلزم توزیع نیروی گرانش از طریق بدن ماست، به نحوی که به هیچ یک از ساختارهای بدن فشار بیش از حد وارد نشود.

هنگامیکه من در حال گرفتن مدرک مربی‌گری خصوصی‌ بودم، آنها اغلب در مورد اهمیت پوسچر خوب در زمان ورزش و تمرین با وزنه صحبت می‌کردند. من یاد گرفتم که وضعیت بر نحوه‌ی راه رفتن، دویدن، پریدن، بلند کردن وزنه‌ها و اجرای مهارت‌های دیگر، تاثیر می‌گذارد.

بخاطر مزایای زیاد آن، مانند سهولت حرکت، تعادل خوب، قدرت و انعطاف پذیری عضلات، قرارگیری درست ستون فقرات، و عملکرد مناسب اندام‌های داخلی، بدن شما احساس خوبی خواهد داشت، و در نتیجه شما نیز حس خوبی پیدا خواهید کرد.

از آنجایی که هشدار مادرها برای صاف نشستن کافی نیست، در اینجا ۷ دلیل دیگر بیان می‌کنیم که چرا پوسچر خوب برای سلامتی شما مهم است.

۱. تصویری بهتر و مطمئن‌تر از شما نشان می‌دهد

وضعیت خوب، اعتماد بنفس را افزایش خواهد داد. این را امتحان کنید: در مقابل یک آینه، یک نفس عمیق بکشید و صاف بایستید. سپس دوباره مانند یک وضعیت بد قوز کنید. این کار را چند بار تکرار کنید. تفاوت را می‌بینید؟ در مورد افراد پیرامون‌تان که از نظر شما با اعتماد بنفس هستند فکر کنید.

من فکر می‌کنم که بسیاری از این افراد، صاف می‌ایستند و پوسچر بسیار خوبی دارند. این قطعا اعتماد بنفس را به تصویر می‌کشد.

۲. تنفس، راحت‌تر و عمیق‌تر می‌شود

در مطب پزشکان، اغلب از ما خواسته می‌شود که در زمان گوش دادن به صداهای ریه، صاف بنشینیم. این کار بندرت اثر دائمی دارد، زیرا تا زمانیکه لازم باشد به اشخاص یاداوری شود که این کار را انجام دهند، یعنی بدن آنها عادت کرده که در حالت خمیده راحت‌تر باشد.

وقتی آنها سعی می‌کنند صاف بنشینند، عضلات و تاندون‌های جلویی را که در حال حاضر بیش از حد کوتاه شده‌اند را سفت می‌کنند و این باعث محدودیت‌هایی در سهولت حجم تنفس می‌شود. حتی کمی سفت کردن این عضلات برای صاف کردن بیشتر شخص، باعث سفتی در کل بالا تنه می‌شود و تنفس عمیق را مشکل می‌سازد.

 

۳. گردش خون و گوارش را بهتر می‌کند

وقتی صحبت از دستگاه گوارش می‌شود،وضعیت مناسب به اندام‌های داخلی شکم، این امکان را می‌دهد که بدون فشار غیر ضروری که می‌تواند باعث اختلال درجریان طبیعی و عملکرد دستگاه گوارش شود، وضعیت طبیعی‌شان را به خود بگیرند.

یک وضعیت نامناسب و خمیده بعنوان یک عامل موثر در مشکلات گوارشی متعدد، از برگشت اسید گرفته تا یبوست و حتی فتق، در نظر گرفته می‌شود.

۴. باعث می‌شود لاغرتر و جوان‌تر بنظر برسید

وقتی یک وضعیت خوب داشته باشید، فورا ۱.۵ تا ۳ کیلو از وزن ظاهری‌تان کاسته می‌شود! اینکار باعث می‌شود که شما باریک‌تر و جوان‌تر بنظر برسید و لباس‌هایتان بهتر بنظر خواهند آمد.

۵. به عضلات و مفاصل‌تان کمک کنید

وضعیت خوب به ما کمک می‌کند تا استخوان‌ها و مفاصل را در هم‌ترازی درستی نگه داریم، بطوریکه از عضلات ما به درستی استفاده شود و پوشش غیر طبیعی سطوح مفصل که می‌تواند منجر به آرتریت دژنراتیو و درد مفاصل شود، کاهش یابد. همچنین فشار بر روی رباط‌هایی که مفاصل ستون فقرات را کنار هم نگه می‌دارند را کاهش داده و احتمال آسیب دیدگی را به حداقل می‌رساند.

 

یک وضعیت خوب به عضلات امکان می‌دهد که موثرتر کار کنند و باعث می‌شود که بدن از انرژی کمتری استفاده کند، در نتیجه از خستگی عضلات جلوگیری می‌کند و به جلوگیری از کشش عضلانی، اختلالات بیش کاری و حتی درد عضلانی و درد پشت نیز کمک می‌کند.

۶. قالب ذهنی‌تان را تغییر دهید

وضعیت می‌تواند بر قالب ذهنی شما تاثیر بگذارد و قالب ذهنی شما نیز می‌تواند پوسچرتان را تحت تاثیر قرار دهد! بنابراین هنگامیکه شما خوب و شاد هستید و بر همه چیز تسلط دارید، معمولا پوسچرتان درست و باز است. در مقابل، افرادی که افسرده هستند و درد مزمن دارند، اغلب به حالت خمیده می‌ایستند یا می‌نشینند.

دفعه‌ی بعدی که احساس افسردگی کردید یا بخاطر چیزی مضطرب بودید، سعی کنید وضعیتتان را تغییر دهید، مستقیم بایستید، و نفس عمیق بکشید. داشتن وضعیت خوب در نشستن و ایستادن، تنفس کامل و طبیعی را آسان‌تر کرده و به آرامش و تمرکز کمک می‌کند. بسیاری از تمرینات شرقی مانند یوگا و تای‌چی روی وضعیت بدن (پوسچر) کار می‌کنند.

 

۷. ستون فقرات سالم

وضعیت صحیح، یک راه آسان اما بسیار مهم برای سالم نگه داشتن چندین ساختار پیچیده در پشت و ستون فقرات است. حمایت از پشت بخصوص برای افرادی مهم است که ساعات زیادی در پشت میز نشسته‌اند یا در طول روز سر پا هستند. نداشتن پوسچر خوب و حمایت کافی از پشت می‌تواند کشش را بر عضلات افزایش داده و بر ستون فقرات فشار وارد کند.

فشار ناشی از وضعیت به مرور زمان می‌تواند ویژگی‌های آناتومیک ستون فقرات را تغییر دهد و منجر به احتمال انقباض عروق خونی و اعصاب شود. نشستن و ایستادن با هم‌ترازی مناسب، به شما امکان می‌دهد که با خستگی و فشار کمتر روی رباط‌ها و مفاصل بدنتان، بطور موثرتری کار کنید.

آگاهی از پوسچر خوب، اولین گام برای شکستن عادات قدیمی وضعیت بد و کاهش استرس و فشار روی ستون فقرات است. بنابراین به حرف مادرتان گوش کنید و «صاف بنشینید».

منبع: http://discogel-iran.com/1396/12/16/2354

نشستن درست برای مطالعه کردن

دانش‌آموزان با نزدیک شدن به امتحانات کمتر استراحت کرده و بیشتر درس می‌خوانند بی‌آنکه اصول صحیح درس خواندن را فرا بگیرند؛ در این مقاله نشستن درست برای مطالعه کردن مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.


صحیح نشستن

اصولاً بهترین وضعیت برای مطالعه، نشستن پشت میز است منظور از تحرک این است که هنگام مطالعه هرچند دقیقه، یک بار حرکتی کوچک داشت تا گردش خون در مغز بهبود پیدا کند و به روند یادگیری کمک کند.

دکتر عوض ظفرمند، فوق تخصص ارتوپد در این رابطه می‌گوید: «شیوه صحیح قرارگرفتن وضعیت بدنی هنگام مطالعه، در اغلب دانش‌آموزان و دانشجویان رعایت نمی‌شود. بهترین روش مطالعه استفاده از میز و صندلی مناسب و تنظیم صحیح آن است. بطوری که صندلی نباید کوتاه و یا بلند باشد. دانش‌آموزان بهتر است موقع مطالعه صندلی را به میز نزدیک‌تر کرده و در حالتی قرار بگیرند که قوز نکنند و یا دست‌ها به حالت افتاده نباشد.

بعد از یک ساعت مطالعه بدن را از سمت راست به چپ و بالعکس چرخش داده و همچنین مچ دست و یا پا به طرف بالا و یا پائین حرکت داده شود. این حرکات، هرچند حرکات کوتاهی هستند، اما به گردش خون در اندام‌هایی که در درازمدت بی‌تحرک مانده‌اند کمک کرده و از بی‌حسی و خستگی در آنها جلوگیری می‌کند.»

دکتر ظفرمند همچنین می‌افزاید: اگر چنانچه کودکان مقطع ابتدایی تمایلی به پشت میز نشستن برای مطالعه ندارند، بهتر است به صورت نشسته درحالی که یک بالش کوچک جلوی آنها گذاشته می‌شود به مطالعه بپردازند.

حتی در این گونه موارد هم باید دقت شود دانش‌آموز به صورت خوابیده و روی شکم قرار نگیرد. زیرا در این حالت فشار بیشتری به ستون فقرات و مهره‌های گردن وارد شده و کودک در موقع مطالعه و یا نوشتن مشق دچار مشکل می‌شود.

باید به کودک یاد داد هرگز سرش را زیاد به طرف کتاب خم نکند. حد فاصل طبیعی صورت تا کتاب ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر است. برخی دانش‌آموزان عادت دارند نشسته و به حالت چهارزانو درس بخوانند اما این روش به صورت طولانی‌مدت جریان خون بخصوص در پاها را مختل کرده و مانع از گردش خون می‌شود. در نتیجه یادگیری فرد را کمتر کرده و کودکان چاق در این شرایط دچار بی‌حسی در اندام‌های تحتانی می‌شوند.

بررسی شرایط فیزیکی مناسب برای درس خواندن در فصل امتحانات

اغلب پدرها و مادرها همین که می‌بینند فرزندشان مشغول درس خواندن است خیالشان آسوده شده و بی‌اهمیت از کنار این قضیه می‌گذرند. همین بی‌توجهی در درازمدت عواقبی به صورت عادتی غلط در آنان خواهد گذاشت.

دکتر علیرضا لشکری متخصص ارتوپد در این زمینه می‌گوید: بازهم باید تأکید کرد بهترین شرایط فیزیکی برای مطالعه استفاده از میز و یا صندلی مناسب است. زانوها باید در موقعیت ۹۰ درجه قرار بگیرد و ستون فقرات بر زانوها عمود باشد. همچنین ستون فقرات و سطح پشت باید کاملاً به صندلی بچسبد. میز و صندلی باید به نحوی تنظیم شود که آرنج‌ها روی میز قرار داشته باشند و در مواقعی که از میز و یا صندلی استفاده نمی‌شود، بدن را در موقعیت صاف قرار داده به طوری که مهره‌های گردن و ستون فقرات تحت فشار نباشند.

دکتر لشکری همچنین می‌افزاید: افرادی که از رایانه استفاده می‌کنند باید صفحه نمایش در مقابل صورت‌شان قرار گرفته و وضعیت بدن ۳۰ درجه و مسلط به رایانه باشد. بد نشستن موقع کار نیز به ستون فقرات آسیب می‌رساند.
دکتر سیدرضا صفی، متخصص ارتوپدی نیز در این باره می‌گوید: «هنگام استفاده از رایانه، سر باید موازی با چشم‌ها باشد نه فرد زیاد چشمش را بالا و نه زیاد پائین بگیرد و سر هنگام نگاه کردن به نمایشگر کامپیوتر نباید بچرخد چون در این حالت یک سری عضلات انقباض پیدا کرده و در طولانی‌مدت مبتلا به اسپاسم می‌شود و برخی عضلات نیز در اثر کشش احساس درد را در فرد به وجود می‌آورند. در هر صورت هنگام خواندن مطلب چه از روی مانیتور یا کتاب صفحه باید مقابل چشمان ما بوده بطوری که گردن زیاد خم نشود.

در گذشته برای خواندن کتاب از رحل استفاده می‌کردند. تا کتاب در زاویه ۴۵ درجه‌ای از زمین قرار گرفته و روبه‌روی چشمان بوده و گردن زیاد خم نشود. بنابراین توصیه بر این است که هنگام مطالعه کتاب را در زاویه ۴۵ درجه از میز قرار داده تا گردن در حالت ریلکس باشد. حتی وقتی کتاب بزرگ بود چرخش گردن زیاد جایز نیست.»

دکتر صفی، درباره وضعیت بدن هنگام مطالعه روی صندلی می‌گوید: «صندلی نباید خیلی سفت و یا خیلی نرم باشد باید صندلی طوری تنظیم شده که روبه‌روی میز قرار گرفته و ارتفاع آن نیز درحدی باشد که پاها روی زمین قرار گیرد و آویزان نباشد.» از این نظر دکتر صفی صندلی‌های چرخدار و متحرک را بهترین وسیله برای مطالعه دانسته و می‌گوید: «این صندلی‌ها چون قابلیت جابه‌جایی و تنظیم شدن دارد برای مطالعه مناسب است ،زیرا با این وسیله فرد نیازی به تغییر وضعیت بدنی نداشته و با چرخش صندلی می‌تواند وضعیت کتاب و مانیتور را تنظیم کند.

اما در کل نشستن طولانی روی صندلی چندان برای فرد مناسب نیست زیرا انسان برای نشستن طولانی‌مدت آفریده نشده و باید به تحرک بپردازد بدن هیچ وضعیتی را به مدت طولانی نمی‌تواند تحمل کند.» در حالت خوابیده یا نشسته فرق نمی‌کند و بدن می‌بایست همواره تغییر وضعیت داده تا دچار خمودگی نشود. این تغییر وضعیت به عواملی چون بزرگی و کوچکی جثه، بلندی و کوتاهی قد و چاقی یا لاغری اندام‌ها بستگی دارد.

افرادی که چاق هستند اگر مدت زمان طولانی‌تری سر را خم کنند گردن آنها تحمل کمتری برای وزن آن داشته و زود به زود نیاز به تغییر موقعیت دارند اما افرادی که لاغرتر هستند چندان نیازمند تغییر موقعیت سر نیستند.» این استاد دانشگاه همچنین در مورد زمان استراحت پس از مطالعه می‌گوید: «هر فرد پس از هر دوره نشستن بنابر وضعیت بدنی و احساس خستگی باید هر از چندگاهی از جای خود برخاسته و حرکات ورزشی انجام دهد. به همین دلیل است که مدارس دوره یک ساعت و ۳۰ دقیقه‌ای برای کلاس‌ها در نظر گرفته و ۱۵ دقیقه را به ساعات تفریح آنها اختصاص می‌دهند تا در این هنگام آنها مدتی از جای خود برخاسته و فعالیت بدنی داشته باشند بنابر این در هر دوره مطالعه دوران استراحت لازم است.»

اوقات امتحانات فقط زمان خواندن کتب نیست در رشته‌های فنی و علوم زیستی برای حل مسائل ریاضی، فیزیک، شیمی و... دانش‌آموزان و دانشجویان نیازمند نوشتن و کار زیاد با خودکار هستند. از این رو دکتر صفی توصیه می‌کند: «دانش‌آموزان یا دانشجویان برای نوشتن از روان‌نویس یا خودکارهایی استفاده کنند که به عضلات و مفاصل دست آنها زیاد فشار وارد نکرده و آنها را با اسپاسم عضلات روبه‌رو نکند. از این رو بهتر است آنان هنگام نوشتن مطالب خودکار را زیاد روی کاغذ فشار ندهند.»

استراحت دانش‌آموزان

خواب و استراحت کافی از جمله مواردی است که باید به آن توجه داشت. دکتر لشکری معتقد است: استراحت می‌تواند در کاهش استرس مؤثر باشد. وضعیت و چگونگی قرارگرفتن در حالت‌های استراحت به فرد کمک می‌کند تا از لحاظ فیزیکی خواب کامل‌تر و راحت‌تری داشته و در نتیجه در یادگیری مطالب موفق‌تر باشد.

از مهره‌های اصلی ستون فقرات که هنگام کار و مطالعه متحمل فشار زیاد می‌شود مهره سوم کمری است. فشار معمولی کافی است تا این مهره را دچار اختلال کند، اگر هنگام کار و یا مطالعه و یا حتی خوابیدن ستون مهره‌ها در شرایط نامناسب قرار گیرد این مهره زودتر از موعد فرسوده می‌شود.

پس از پایان یافتن زمان مطالعه گاهی فرد احساس خستگی کرده و تمایل دارد به حالت درازکش درآید در این حالت بهتر است از یک بالش کوتاه برای زیر گودی گردن استفاده شود. بعضی از افراد نیز به پهلو خوابیده در چنین حالتی، ارتفاع بالشی که استفاده می‌کنند می‌بایست به اندازه عرض شانه‌ها باشد بطوری که گردن در موازات سطح تخت و یا تشک قرار گیرد. درحالتی که زانوی پای بالایی روی پای دیگر و به حالت خم شده قرار گرفته است باید یک بالش کوچک زیر زانو قرار داده شود. یک خواب ۸-۶ ساعته معمولاً کافی است تا خستگی از اندام‌ها خارج شود و فرد دوباره به فعالیت و یا مطالعه بپردازد. همچنین خواب نیم تا یک ساعت (ظهرها بعد از ناهار) بسیار مناسب است.

البته دکتر صفی نیز انجام پیاده‌روی در محیط درس خواندن و شنا را از جمله فعالیت‌های مفیدی می‌داند که به نشستن طولانی‌ مدت کمک می‌کند و برای زمان استراحت بسیار مفید است.

تنفس صحیح

اکسـیژن بــه سلول‌های مغزی که خود ذخایر اکسیژن کمی دارند، کمک می‌کند تا فعالیت بیشتری داشته باشند. حافظــه کاملاً به اکسیژن نیاز دارد. به همین دلیل است که در هوای آلوده به دود سیگار و سایر گازهای سمی بازده یادگیری و حافظه بشدت کاهش پیدا می‌کند. از سوی دیگر تنفس صحیح و عمیق باعث می‌شود که سیستم ایمنی فعال‌تر شود. بنابراین حرکات عضلانی و تنفس عمیق، جریان لنفاوی را به راه انداخته و باعث می‌شود گردش خون بهتر انجام شده و لنف بهتر کار کند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن تقویت شود.

دکتر لشکری در مورد فواید مطالعه در فضای باز می‌گوید: «معمولاً مطالعه در فضای باز و محیط‌های بدون آلودگی، بازده بیشتری برای یادگیری و به‌خاطر سپردن مطالب دارد. قرار گرفتن در محیط باز و زیر نور آفتاب سرشار از ویتامین دی است که برای استخوان‌ها مفید است. دم و بازدم در فضای باز و دریافت اکسیژن لازم در یادگیری و تمرکز اهمیت ویژه‌ای دارد.»

 

منبع: سایت اداره کل آموزش و پژوهش استان خراسان رضوی

درد در ناحیه‌ی عقب سر و گردن

دلایل بسیاری برای ایجاد درد در سر و گردن وجود دارند. این علت‌ها به همراه راه درمان آنها در این مقاله‌ مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند.


آیا درد شدید در ناحیه‌ی سر و گردن روزهای شما را بی قرار ساخته و خواب شب را از چشمان شما ربوده است؟ این سر دردها ممکن است در هر بخشی از سر علی الخصوص در ناحیه‌های پشت گردن رخ دهند. شدت این درد می‌تواند از کم تا متوسط و یا حتی شدید متغیر باشد. افراد مختلف از شدت‌ها و الگوهای درد متفاوتی در ناحیه‌ی عقب سر و گردن رنج می‌برند. عوامل این دردها نیز از فردی تا فرد دیگر فرق می‌کنند. اکثر اوقات درد در ناحیه‌ی پشت سر و گردن نشان دهنده‌ی هیچ مشکل عصبی وخیمی نمی‌باشد. آنها را می‌توان به راحتی و با استفاده از برخی داروهای مسکن داروخانه‌ای، استراحت در رخت خواب و ایجاد تغییرات در سبک زندگی رفع نمود.

 

چه عاملی باعث ایجاد درد در ناحیه‌ی پشت سر و گردن می‌شود؟

سر با وجود مهره‌هایی در ناحیه‌ی گردن نگه داشته می‌شود. این مهره‌ها وزن سر را نگه می‌دارند و به همان خوبی امکان حرکت را فراهم می‌آورند. زمانی که هم راستایی استخوانی دچار تغییر شود و یا عضلات درون گردن سفت گردند، این امر موجب بروز درد در ناحیه‌ی پشت سر و گردن می‌شود. پس علت بروز چنین دردی چیست؟ همان گونه که قبلاً هم گفتم استخوانها و عضلات گردن به نگه داشتن سر کمک می‌نمایند. زمانی که سر شما به طور ناگهانی به سمت جلو حرکت نماید، این کار باعث روی هم قرار گرفتن استخوانهای گردن می‌شود. این امر باعث ایجاد فشار بر روی عضلات و عصب‌های سر و گردن می‌گردد. ممکن است شما در ناحیه‌ی گردن خود احساس سفتی و فشار نمایید. این امر سبب بروز سر درد در ناحیه‌ی پشت گردن و هم چنین ایجاد درد در گردن می‌شود. انواع مختلفی از سر درد وجود دارند که منجر به بروز درد در ناحیه‌ی پشت سر و گردن می‌شوند. اجاز دهید به طور مختصر نظری اجمالی به آنها بیاندازیم.

سر درد کششی

انقباض عضلات سر و گردن موجب کشش عضلات می‌شود. این شکل یکی از شایع‌ترین انواع سر دردها است. این درد در برخی از افراد به علت فشار مداوم، خستگی، نحوه‌ی ایستادن و نشستن غلط، فشار بر چشم، اعتیاد، نوشیدن الکل و در زنانی که به خاطر دوره‌ی ماهانه‌ی خود تحت برخی تغییرات هورمونی قرار می‌گیرند به صورت سر دردی مزمن و همیشگی در می‌آید.

نشانه‌های سر درد کششی

• سر درد کششی موجب بروز دردی عمومی در ناحیه‌ی پشت سر و گردن می‌شود.

• درد به مانند "نواری محکم" به دور ناحیه‌ی پشت گردن و سر به نظر می‌رسد.

• سفتی عضلات در ناحیه‌ی پشت گردن احساس می‌شود.

• در صورتی که این سر درد را با استفاده از داروهای مسکن درمان نماییم برای مدت زمان کوتاهی دوام خواهد داشت.

سر درد میگرنی

دومین علت شایع درد در ناحیه‌ی پشت سر و گردن میگرن است. گرفتگی عروق خونی در ناحیه‌ی سر و گردن موجب کاهش جریان خون می‌شود. به هنگام وقوع این اتفاق، این امر سبب بروز یک حمله‌ی میگرنی بسیار بد می‌شود. این نوع سر درد معمولاً موجب بروز دردی بسیار شدید و دردناک در هر دو طرف سر می‌شود. افرادی که از میگرن رنج می‌برند به شدت به نور و صدا حساس می‌گردند. در اکثر موارد آنها از حالت تهوع رنج می‌برند، تنها استفراغ کردن است که به تسکین و فرو نشاندن سر درد کمک می‌نماید. این نوع سر درد به علت تاریخچه‌ی دور و دراز خانوادگی در میگرن به وقوع می‌پیوندد. عوامل مؤثر دیگر در بروز میگرن شامل فشار طولانی مدت بر عضله، استرس، اعتیاد، مصرف الکل، کم خوابی و غیره می‌شوند. در برخی موارد انواع خاصی از غذاها مانند شکلات، آجیل، ترشی، پنیر، شراب قرمز، غذاهای حاوی مواد نگه دارنده و یا شیرین کننده‌های مصنوعی و غیره می‌توانند سبب بروز حمله‌ی میگرنی شوند. زنان قبل و در طول دوره‌ عادات ماهانه‌ی خود و پس از مصرف داروهایی زبانی ضد باروری از بروز حملات میگرنی رنج می‌برند.

نشانه‌های سر درد میگرنی

• میگرن موجب بروز دردی تپنده در یک طرف سر می‌شود.

• درد خفیف و یا شدید است و معمولاً در طول صبح شروع می‌شود.

• شخص بی نهایت به نور و هم چنین صدا حساس می‌گردد.

• حالت تهوع، استفراغ، سر گیجه و دیگر اختلالات بینایی احساس می‌شوند.

• درد به مرور زمان بدتر می‌شود.

• در موارد حاد سر دردهای میگرنی به مدت چند ساعت و حتی تا 48 ساعت دوام خواهند داشت.

سر دردهای مهره‌ای

سر دردهای مهره‌ای باعث بروز درد در ناحیه‌ی گردن می‌شود که در ناحیه‌ی سر ضربان خواهد داشت. منشأ و اساس درد معمولاً سر است که از این نقطه ناحیه‌ی پشت چشم‌ها و گوش‌ها را تحت الشعاع قرار می‌دهد و در برخی موارد به سمت بالای سر نیز حرکت خواهد داشت. این سر درد معمولاً به دلیل نحوه‌ی بد قرار گیری بدن به هنگام نشستن یا ایستادن رخ می‌دهد که منجر به ناراستی ستون فقرات و نقص در عمل کرد مفاصل می‌شود. صدمات وارده به ناحیه‌ی سر و گردن در تصادف اتومبیل و یا حرکات تند و ناگهانی نیز می‌توانند منجر به بروز سر دردهای مهره‌ای شوند.

علائم سر دردهای مهره‌ای

• دردی خفیف و مداوم در یک طرف سر وجود خواهد داشت.

• فرد در ناحیه‌ی گردن خود حساسیت را تجربه می‌کند.

• درد در ناحیه‌ی عقب گردن ناحیه‌ی پشت سر و چشم‌ها را تحت الشعاع خود قرار می‌دهد.

• مدت سر درد ممکن است بین یکی دو ساعت تا چند هفته متغیر باشد.

سر دردهای عضلانی

زمانی که عضلات ناحیه‌ی گردن بیش از حد کشیده شده و یا دردناک شوند، این امر موجب بروز سر دردهای عضلانی می‌شود. این سر درد معمولاً با سفت یا محکم شدن عضلات گردن به علت ضرباتی چون شکستگی گردن، نحوه‌ی بد حالت نشستن یا ایستادن، استرس‌های تفریحی، استرس‌های شغلی، خوابیدن و ایستادن در وضعیت‌هایی بسیار بد و غیره ایجاد می‌شود.

علائم سر دردهای عضلانی

• دردی ملایم تا شدید در یک و یا هر دو طرف سر وجود خواهد داشت.

• درد از ناحیه‌ی گردن آغاز می‌گردد و ناحیه‌ی پشت گردن مانند فک را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

• درد ممکن است شقیقه‌های سر، چشم‌ها و حتی قسمت بالای سر را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

• گردن تمایل به مقاومت در برابر حرکاتی خاص را دارد و نمی‌تواند دامنه‌ی عادی حرکت خود را به انجام برساند.

• مدت زمان درد می‌تواند چند ساعت و یا چند هفته به طول انجامد.

روش درمان درد در ناحیه‌ی پشت سر و گردن

سر دردهای ناحیه‌ی پشت سر و گردن معمولاً با پاراستامول، آسپرین و ایبو پروفین درمان می‌گردند. این داروها در کاهش و تسکین درد در سر دردهای کششی و همین طور سر دردهای مهره‌ای بسیار مؤثر هستند. سر دردهای میگرنی و عضلانی نیز با ایبو پروفین و پاراستامول درمان می‌گردند. از عوامل بروز و هم چنین غذاهایی که منجر به حملات شدید میگرنی می‌شوند جلو گیری به عمل آورید. گروهی از داروهای ضد میگرنی به نام تریپتان موجود هستند که تا حد زیادی به درمان حملات میگرنی کمک می‌نمایند. این داروها عبارتند از سوماتریپتان و زولمیتریپتان.

به منظور اجتناب از بروز درد در ناحیه‌ی پشت سر و گردن، لازم است که شما حالت خوبی را به هنگام نشستن، ایستادن و کار کردن در خود حفظ نمایید. بر روی یک صندلی خوب بنشینید که وضعیت نشستن شما را حفظ می‌کند. از مصرف الکل و تنباکو اجتناب ورزید. تمرین کنید و اطمینان حاصل نمایید که مقادیر زیادی هوای تازه استنشاق می‌نمایید. با تعمق (مدیتیشن) و یوگا از بروز استرس جلو گیری کنید. اگر سر درد پا پر جا باقی ماند حتماً به پزشک عمومی خود مراجعه نمایید. امیدواریم اطلاعات فوق به شما در درک کردن و فهم چگونگی رنج بردن فرد از درد در ناحیه‌ی پشت سر و گردن کمک کرده باشد.

تألیف و ترجمه: حمید وثیق زاده انصاری
منبع: راسخون

«« مشاهده لیست مقالات
تمام حقوق این سایت محفوظ و متعلق به کتابیار می باشد.